Mehmet Emin Öztürk
Mutfağında hem Avrupa hem de Asya’nın lezzetlerini bulunduran kentlerimizin lokal yöneticileri kültürel varlıkların ve yöresel lezzetlerin değerli bir tanıtım aracı olduğu şuuruyla, şenlikler düzenlemeye, sahip oldukları coğrafik eserleri tescillemeye ve mümkünse UNESCO listelerine girmeye çalışıyor. Şimdi UNESCO listesine girmese de Adana bu vilayetlerimizden birisi.
180 dönümlük alanda gerçekleştirilen 6. Memleketler arası Adana Lezzet Festivali’nde, üç gün boyunca yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçiler hem Adana’nın kültürel varlıklarını keşfetme imkanı buldu hem de yörenin lezzetlerini tattı. Bu şenlikte Adana ile ilgili bir gerçek ise yerle bir edildi: Adana kebabını unutun, Adana bir zerzevat cenneti aslında!
SÜRDÜRÜLEBİLİR MUTFAK
Festivalin birinci gününde “Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak” temasıyla bir konferans düzenlendi. Sürdürülebilir bir mutfak için besin israfının ortadan kaldırılmasının en değerli bahis olduğu vurgulanan konferansta sıfır atık anlayışıyla hareket edilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Besine ulaşmakta zahmet çeken 850 milyona yakın insanın var olduğu dünyada yılda 1,3 milyon ton besinin israf edilmesi bunun ekonomik karşılığının ise 1 trilyon dolar olması, üzerinde düşünmemiz gereken çarpıcı bir sonuç. Besin israfında bilhassa turizm bölümünde hizmet veren kuruluşlar bu noktada en büyük etken. Dünyada besin ve güç krizlerinin yaşandığı bu periyotta besin üretim etabında daha az güç tüketen teknolojilere muhtaçlık duyulduğu da aşikar. Kesim üreticileri güç ve besin tasarrufu için Ar-Ge çalışmaları içinde.
GÜNEY KORE BAŞARDI
Güney Kore’den konferansa katılan Şef Jia Choi yöresel lezzetleri dünya mutfağına kazandırmanın ülke tanıtımına yaptığı katkıya ve lezzet şenliklerinin öncü rolüne dikkat çekti. Kültürel etkileşimde mutfağın değerli bir yere sahip olduğunu söz eden Şef Jia Choi, Kimchi’nin kültürel altyapısı ve hazırlanış serüveni üzerine bir sunum yaptı. Lezzetleriyle kültürünü dünyaya tanıtan Güney Kore başardı, biz neden başarmayalım?
KADIN EMEĞİNE MÜSPET AYRIMCILIK
Festivalin açılış konuşmasında bayanlara yönelik olumlu ayrımcılık yaptıklarını tabir eden Shopsa İdare Heyeti Üyesi Demet Sabancı Çetindoğan “Türkiye genelindeki bayan kooperatifleriyle birlikte, Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğiyle, hatta Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın katkılarıyla farklı alanlarda bir platform oluşturduk. Biz üretici bayanlarımıza satış, pazarlama platformu oluştururken bir yandan da onların desteklenmesi gerektiği noktalarda destekleyici bir işlev edindik. Bizim çıkış noktamız ‘Kadına takviye, ülkeye destek’. Üreten, kazanan bayan, daha âlâ yetişmiş çocukların daha memnun ailelerin anahtarı diye görüyoruz. Tüm uğraşımızla bu bayanlarımıza her türlü takviyesi vermeye çalışmaktayız” dedi. ABD’de Palm Beach’teki en esaslı otellerinden The Breakers Hotel’in kahvaltı menüsüne menemeni eklettiklerini söz eden Çetindoğan, “2018 Oscar Merasimi gala yemekleri ortasında servis edilen Adana kebap, içli köfte ve kabak tatlısı menünün yıldızları olmuştu. Paris’te Versailles Sarayı’nda kansere karşı düzenlenen gala gecesinde Türkiye’nin en klasik ve harika tatlarından Türk lokumunun ikram edilmesi ile bir unsur imza attık” diye konuştu.
DOĞAL BESİN EN LEZZETLİSİDİR
Festival, kıymetli isimleri ziyaretçilerle buluştururken bu isimlerden biri de ünlü tarihçi İlber Ortaylı oldu. Merkez Park’taki Amfi Tiyatroda sevenleri ile buluşan Ortaylı, Türk mutfağı ve yemekler üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye ve Adana’nın çok bereketli topraklara sahip olduğunu belirten Ortaylı kelamlarını şöyle sürdürdü: “Türk mutfağının, saray mutfağından geldiğini söylemek gerçek değildir. Türkiye’de her vilayetin kendisine özel güçlü mutfağı vardır. Türk mutfağında doğal besin ve doğal yağla kendi otuyla yapılan yemeklerin başka bir tadı vardır. Prensibiniz ülkemizin dağında bayırında otları ve o atlarla beslenen hayvanların etinin kullanıldığı yemekleri yemek olmalı. Daha sağlıklıdır. Et bir mutfağı tek başına kurtaramaz. Adana mutfağı denince akla birinci olarak kebap geliyor. Halbuki burası bir zerzevat cennetidir.” Besin israfına ve üretim alanlarının daralmasına da dikkat çeken Ortaylı, “Dünya bir besin buhranına gerçek ilerliyor. Üretim alanları daralıyor. Bundan sonraki toplantılarda artık karnımızı nasıl doyuracağız, çocukların vitamin muhtaçlığını nasıl karşılayacağız üzere mevzuları konuşacağız” dedi.
Şehir idaresinde ortak akıl
Taşköprü kentin süsü
Adana Taşköprü, dünyada hâlâ kullanılan en eski köprü. Seyhan Irmağı üzerinde, Adana, Seyhan ve Yüreğir bölgelerini birbirine bağlayan köprü, Roma devrinde Mimar Auxentius tarafından tasarlanmış. Seyhan ilçesinin Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nde bulunan Büyük Saat, Adana’nın eski bölgelerini ziyaret etmek için de uygun bir mazeret. Adana’da gezilecek yerler ortasında Ulu Camii’nin yeri diğer. Selçuklu, Memluk ve Osmanlı izlerini taşıyan Ulu Camii, Büyük Saat üzere kentin eski bölgesine konumlanmış. Alman Köprüsü olarak da bilinen Varda Köprüsü, 1900’lü yıllarda Almanlar tarafından inşa edildiği için bu isme layık görülmüş. Adana’da doğal bir ortamda piknik yapmak ve görünüm keyfine dalmak için ülkü bir yer. Güçlü tabiat görünümü, bitki örtüsü, faunası ve sarı ve yeşilin tüm renklerini barındıran asırlık çınar ağaçları ile Belemedik Vadisi, günü birlik tatil, tabiat ve fotoğraf tutkunları için eşsiz bir yer.